Tobias Spruit uit Andijk fietst de Alp d’Huez

Tobias Spruit (15) is al enige tijd in training om, samen met zijn medeleerlingen van zijn school, de Alp d’Huez te beklimmen. De Andijker zit op het voortgezet speciaal onderwijs de Rede in Lelystad en met het project ‘Flevoland Fietst Tegen Kanker’ (FFTK) krijgen de leerlingen een kans een unieke prestatie te leveren, voor zichzelf maar ook voor anderen. 

De Alp d’Huez beklimmen is voor Tobias een enorme uitdaging, maar hij wil het doel volbrengen. Moeder Marije steunt hem op zijn reis en zijn voorbereidingen, die al bijna een jaar gaande zijn. “De tijd gaat snel voorbij, voordat je het weet is het zover. We vertrekken op vrijdagavond 27 mei met de bus naar het plaatsje Le Bourg d’Oisans in Frankrijk. Hier verblijven we op een camping, samen met andere deelnemers en begeleiders. Tobias is 31 mei jarig en wordt 16 jaar. Ik mag dat gelukkig meemaken omdat ik er van vrijdag tot en met zondag bij ben, maar dit is de eerste verjaardag die hij zonder zijn familie viert. Uiteraard vieren we zijn verjaardag als hij terug is in Nederland. Maar eerlijk, hoe gaaf is het om op deze manier je verjaardag te vieren?”

Voorbereidingen

Om niet een droom in duigen te laten vallen, is Tobias hard aan het trainen. “Ik moet me goed voorbereiden op de zware beklimming”, zegt Tobias. “Het gaat tot nog toe zeer goed. Ik heb meerdere keren een lange tocht gefietst, rond de veertig kilometer. Ook had ik een trainingsdag in Limburg. Met mijn opa heb ik ook een paar keer getraind en een keer met mijn buurman. Trainen kan ook met school maar, dat is na schooltijd en dan is er voor mij geen mogelijkheid meer om thuis komen. Ik ga namelijk met de taxi naar school en die wacht niet totdat ik klaar ben met fietsen.”

Grote groep

Door het project van school kunnen meer leerlingen zich aanmelden voor de beklimming. “De groep die meegaat bestaat uit 150 personen, dit zijn leerlingen begeleiders en mensen die voor het eten en drinken zorgen”, vertelt Tobias.”Ik heb er heel veel zin in. Ik heb niet echt een vast fietsmaatje op school, maar tijdens de trainingsdag in Limburg werden we ingedeeld op conditie en in dat groepje zat wel een jongen met wie ik een gelijk tempo fietste. Ik denk dat het makkelijker klimmen is als ik dat doe met iemand die hetzelfde tempo heeft als ik. Dan houd ik het waarschijnlijk langer vol.”

FFTK

Kanker is niet één ziekte. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten. Allemaal worden ze anders behandeld. Onderzoek is hard nodig. Kanker is namelijk een ziekte die iedereen, direct of indirect, treft. Het is een genadeloze ziekte die vandaag de dag nog te veel mensen het leven kost. De deelnemers van FFTK 2021 haalden 48,707.23 euro op voor stichting Alpe d’HuZes. Ook in Tobias zijn omgeving krijgen dierbaren te maken met deze ziekte  ”Ik wil dat meer mensen beter worden en daarvoor is veel geld nodig. Ik kan wat betekenen door mee te doen met deze actie en me te laten sponseren. Ik zoek nog donateurs om, met mijn medeleerlingen, een zo hoog mogelijk bedrag te overhandigen aan de stichting. Wij doen ook aan vrijwilligerswerk en organiseren diverse acties om zoveel mogelijk geld binnen te halen.”

Klimmen

Tobias traint niet voor niets zo hard, hij blijft zichzelf pushen en zoekt zijn grenzen op. Hij wil presteren in Frankrijk. “Ik wil graag meerdere keren de berg op, maar omdat we jongeren zijn en niet op de donderdag de berg opgaan, is het niet mogelijk om vaker de berg te beklimmen. We mogen helaas maar één keer. Daar baal ik wel van, maar doe het toch. Ik wil graag mensen bewust maken van de ernst van deze ziekte. Er overlijden nog steeds teveel mensen aan kanker. Met de mensen die ik aan deze ziekte heb verloren in mijn gedachten, fiets ik Alpe d’Huez op.”

Benefiet

De school verzorgt vrijdagavond 20 mei een cabaretvoorstelling ‘Niet lachen is geen optie’ in het Agora theater in Lelystad. “Dit is een benefietavond en de opbrengst is voor FFTK. Wie op deze manier een steentje wil bijdragen kan natuurlijk ook. Een kaart kost 15,50 euro en men kan die boeken via www.agora-lelystad.nl .

Toekomst

Elke tiener denkt aan zijn toekomst. Hoe die van Tobias eruit gaat zien, is gissen, maar hij heeft zichzelf al meerdere doelen gesteld. “Door aan deze tocht mee te doen hoop ik dat er veel onderzoek gedaan kan worden en er minder mensen aan overlijden. Naast deze wens, hoop ik in de toekomst beroepsbrandweerman te worden. En wie weet… ga ik in de toekomst vaker meedoen aan deze tocht. Ik denk niet dat ik het bij één keer ga laten.

Sponsoren

Tobias heeft nu ruim 1.150 euro op de teller staan. Het zou mooi zijn als mensen een handje helpen om geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanker. Meer weten en Tobias sponsoren? Kijk op https://crowdfundingvoorclubs.nl/fftk/supportpage/view/tobias-spruit-820